pinggan yang retak mampu menjadi parah

by - Wednesday, July 19, 2017

Assalamualaikum !!!


Hi everyone ! Nampak tak tajuk tu . Over kan ? ahahaha. yet , benda ni hakikat. 
Yesterday , right after berbuka kejadian ini telah terjadi !!!! 


...........................................................................................................................................

Al kisahnya begini .. 

Abuya (my dad) jenis yang rajin. Lepas makan mesti basuh pinggan. That's how he treat he daughters. Setiap anak dia kena belajar lepas makan basuh sendiri. Jangan malas katanya. 
Abuya sempat basuh pinggan walhal berkejar nak ke surau dia. 

Tengah syok basuh pinggan , prappppp ! bunyi pinggan pecah. All of us thought it was a minor accident in a kitchen. Makanya , kami pun usik dia "macam mana la buya buat kerja tu" (aku la tu yang cakap mcm tu) . Sekali !!!!! tengok darah banyak keluar and jarak meja makan dengan sink tu agak jauh ye. Ku kecilkan mata ku dan focus ! Oh my ! pergelangan tangan.



Adrenaline rush !!!! (sebab tengok kat mana dia kena)

Kelam kabut masa tu fikir what should i do . Tengah dukung anak . Nak cekau tudung . Nak fikir bawa purse semua. Lagi la kelam kabut. Ibu tolong pergi letak minyak gamat sebab ingat kecil punya luka~ tiba tiba dia pula pucat. Nasib tak pengsan even nearly pengsan. 

Sampai klinik , ibu yang lembik. Abuya boleh buat chill masuk dressing room. Padahal mulut bebel je borak semata nak tahan sakit. (He was so strong) 

Suddenly the doctor said "Tak boleh jahit. TENDON putus. Need to go to the hospital" . 
Sementara nak ke hospital , aku kena request ubat tahan sakit. Doktor ni pun satu. aku kena request baru reti nak bagi. -.- Sudahlah abuya puasa. Nasib la dapat injection. Dia mcm cool sebab injection tahan sakit tu buat dia rasa kurang la sikit sakit tu dari sebelum tu. 

Tapi ..........

Doktor ni bagitau ni kena refer pakar orthopedic. So , why not KPJ. 
Nak ke KPJ Selangor a.k.a Shah alam. Doktor pula cakap ramai situ. baik ke KPJ Klang. 
she was right. tak ramai pun dekat situ. still bleeding even dah dekat KPJ Klang . 

At that moment , kesian tengok dia. tahan sakit dengan cover sakit sambil borak semata-mata tak nak anak isteri tahu dia tengah sakit. 

Luckily everything was fine till he done his operation at 3.15am in the morning.
 Betulkan tendon balik untuk bagi elok semua. Siap simen tangan. 
Yet, dia membebel fikir macam mana nak sign cheque. -.-

Tengah macam tu pun still fikir kerja. The strongest guy i've met. Pity my first love kena operate. Jantung ni berdebar tak payah cerita. Sampai tak boleh tidur. Nak teman dia dekat hospital, dihalaunya kita balik sebab tak bagi tidur hospital. Sorang je dia survive. Haih~
Oh ye. siapa tanya apa itu tendon , tendon tu urat pancing ! (doktor gelar urat pancing)
 haaa. besar ye. tapi tak utama macam urat nadi ye. 

For those yang tanya & doakan malam tadi , thank you very much. 
May Allah bless you guys . 
Speed recovery , inshaALLAH. 

.................................................................................................................................................

Kepada anda sekalian di luar sana , sila berhati-hati even basuh pinggan. Jangan pandang rendah ye. Expect the unexpected ! Kes yang tak kita jangka. Benda macam ni je kos untuk operate apa semua dah kena more than RM10,000.00 . Jadi , sila hati-hati. Ingatlah orang yang tersayang. Bukan dalam pemanduan je ye. hahahaha. Dalam apa jua korang lakukan, ingat orang yang korang sayang ye . 


Have a good day !!












You May Also Like

0 cotcet