Penceritaan

by - Monday, February 27, 2017



Assalamualaikum,

.............................................................................................................

Choose not to expose 
Doesn't mean that i am introvert

Choose not to being friendly
Doesn't mean that i am arrogant 

Each and every decisions; we do have our own reason.

..............................................................................................................

"Awal-awal dulu aku ingat kan kau ni sombong" (first impression orang terhadap aku)

Probably because when i was young my parents always taught me to be careful and choose that right person to make friends ; since i am easily influenced by surroundings (people around me)

I always end up dengan ada banyak kenalan . Kenalan ye. Bukan rakan mahupun sahabat. 

Kadang-kadang orang argue dengan pendapat & pemikiran aku dalam buat certain classification untuk hal-hal tertentu . Yet , who cares ?

Lately, i've been taught to stay silent & please with myself. If ada masalah ke apa, kenapa perlu bermurung and ask Him "why this & that is happening to me?"

Even in Surah Al-Baqarah stated that ; "Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia akan mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksaan (dari kejahatan) yang dikerjakannya........"

😄

Sometimes whenever you feel down, anxious and etc ; baru la hegeh nak solat, nak doa tak putus, nak zikir sentiasa & siap puasa sunat. Tapi bila dah dapat apa kita nak, mesti alpa. Tu benda yang pastinya terjadi dekat aku & rata-rata orang yang iman senang goyah. 

Dugaan tu pula datang berbagai rupa. Kejap macam ni. Kejap macam tu. Tapi apa yang jadi itu pasti ada hikmahnya. Learning to stay Istiqamah in each situation is not that easy. Susah ye. Sangat susah. 

I've tried to wear a socks ! Which it is a part of our responsibility that known as ;
IT IS A MUST FOR YOU TO COVER YOUR 'AWRAH . 

Punya lah susah sebab berjaya bertahan paling lama dua minggu . 😔 After that kembali pakai jeans dengan baju yang tak cukup piawai sangat, tak pakai dah socks. How the trends influence me. Tambah-tambah dunia instagram (hijabista).

Tapi.........

Bila tengok mereka yang HOT tapi menepati syariah , hati tu sedikit sebanyak terdetik & yes... ↡

ISTIQAMAH itu susah pada hakikatnya. senang untuk kita tutur 
" alaaaaa. apa ada hal. berubah & istiqamah la. kau ni pun~" ni ayat standard orang boleh cakap. 

Semua tu kena seiring dengan perubahan corak diri. Korban apa perlu. 

Dunia SMAPL , dunia di mana aku lihat & aku alami fasa kehidupan seiring antara dunia dan akhirat bergerak bersama . Tanpa ilmu untuk akhirat, apalah sangat kejayaan di dunia. Rata-rata kawan aku dari sekolah ni ada yang kekal bersama stokin & pandai jaga aurat. Ada juga terkandas macam aku.

Benda paling asas pula, solat.  Terkontang-kanting aih nak cukupkan 5 waktu. Kadang solat tapi otak merewang. (muehehe) 😏– tipu lah kalau korang tak pernah berangan masa solat.  

Tapi inilah lumrah hidup. kan ? kan ? kan ? 
hehehe.  Bila ada masalah , try to keep calm . Kalau kau dapat atasi masalah dengan baik,
kalau kau dapat handle diri dari persoalkan, "kenapa ni jadi dekat aku tapi bukan orang lain" ,     
"kenapa Kau uji aku sebegini rupa?" dan sebagainya...

kau berjaya stage pertama. stage kedua yang kau kena buat , sentiasa ingat Dia tatkala kau susah atau senang. Sama ada kau dapat apa kau nak atau kau tak dapat apa kau nak, kau sentiasa ingat Dia. Bukan bila nak sesuatu baru kau dok mencari ruang sujud walaupun kau berada di Mall & sebagainya. 

I'm still crawling & looking forward what should i do and how i can diagnose myself in order to reach the right track. Be thankful if someone besides you always remind you to do a good deeds instead of buat diri kau lalai serta terumbang-ambing. 

Why i share this things ?
Sebab aku rasa aku masih mencari tempo untuk corak hidup aku. Sebab aku tahu betapa jauhnya aku dari landasan sepatutnya. Sebab aku pun selalu alpa & rasa tak cukup / bersyukur dengan apa aku ada tu selalu je datang dalam diri & otak aku ni haaaaa. 



Sacrifice or one day you will regret . Sooner or later, once you regret ; you might feel it is hard for you to forgive yourself. Ambil ujian yang ada tu secara positif dan percaya yang Dia bagi dugaan sebab Dia (Allah ) tahu kita mampu untuk hadapi dugaan tu. 



xoxo,
D 😘


You May Also Like

0 cotcet